woensdag 8 oktober 2014

Tomatenketchup

Gisteren was een van de Achterbergen een dag vrij. Samen hebben we genoten van een paleo-proof lunch door o.a. chips te maken van zoete aardappelen en die te dippen in zelfgemaakte tomatenketchup!

Zoon Achterberg, 13 jaar oud, meestal niet weg van 'bijzonder' eten, vroeg of we dat vaker konden doen. Hij bedoelde de chips. En de ketchup vond hij lekkerder dan de normale (en de Achterbergen zijn trouw aan Heinz hot ketchup, dus dat zegt wat!)

Omdat ketchup bijna in elk huishouden een plekje heeft, en het heel erg makkelijk is om zelf te maken (bovendien een stuk goedkoper), en je niet naar een bijzondere winkel hoeft, hier het recept: Ik heb het trouwens hier vandaan, en het recept voor de zoete aardappelchips kun je hier vinden (op de paleo receptenpagina op dit blog vind je een beknopte Nederlandse beschrijving van dit recept).

Zelfgemaakte tomatenketchup

3 kleine blikjes tomatenpuree (samen 210 g) - 120-150 ml water - 1 eetl azijn - 1/4 tl zout - 1/4 tl kerrie - 1/4 tl knoflookpoeder (had ik niet, in plaats daarvan deed ik uienpoeder)

Doe alles in een pannetje, breng aan de kook en laat heel even sudderen, zodat de smaken goed vermengd zijn. Voeg evt. extra water toe tot de dikte naar wens is. Klaar!

Natuurlijk kun je chilipoeder of zo toevoegen om er hot ketchup van te maken.

5 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

zelfgemaakte ketchup is inderdaad zoveel lekkerder!

Anoniem zei

Ik heb nog nooit zelf ketchup gemaakt.Ga ik zeker doen.De fles ketchup die ik thuis heb is bijna leeg.De zelfgemaakte ketchup, bewaar je die in de koelkast?
Bedankt voor het recept.
Willy

Karien zei

@Willy, ik heb hem inderdaad wel in de koelkast gezet. Er zitten immers geen conserveringsmiddelen bij. Misschien is het een idee om je ketchupfles goed om te spoelen en het daarin te doen? Dat ben ik zelf ook van plan met onze bijna lege fles!

Roosje rood zei

weet je ook hoe lang je het kunt bewaren?

Karien zei

Nee, het stond er niet bij hoe lang je het kunt bewaren. Ik maak maar niet te veel tegelijk en houd het in de gaten.