vrijdag 31 oktober 2014

Vrolijke colsjaal

het Achterbergje wilde niet vrolijk kijken

Je zou toch zeggen dat je vanzelf vrolijk wordt van deze kleurige gehaakte sjaal! Helaas, het fotomodel wilde niet vrolijk kijken. Tja, de leeftijd...

Een ongelooflijk eenvoudig patroon, een heel leuk resultaat! Het patroon komt hier vandaan (Engels). Daar vind je ook een haakschema. Hieronder in het Nederlands de beschrijving:

Nodig: garen naar keus, haaknaald naar keus (ik had garen bestemd voor haaknaald 3.5, ik haakte met 5 mm, dan krijg je een losser effect).

Haak een lange ketting lossen, een veelvoud van 7, net zo lang als je de col wilt hebben. Deze is één keer dubbelgeslagen, dus twee keer de 'colmaat'.
1e toer: 1 vaste in de eerste losse (nu heb je een ring), 1 stokje in de volgende losse, * 5 lossen, sla 5 lossen over, 1 stokje in de 6e losse, 1 stokje in de volgende losse, herhaal vanaf * tot je rond bent bij de eerste vaste en stokje. De col wordt spiraalsgewijs gehaakt, dus je gaat gewoon door in de
2e toer: zodra je bij de combinatie vaste/stokje van het begin komt, begint het eindeloos rondhaken in hetzelfde ritme: sla de vaste over, 1 stokje op het allereerste stokje, 1 stokje om de volgende losse, * 5 lossen, sla 5 lossen en 1 stokje over, 1 stokje op het 2e stokje, 1 stokje om de volgende losse, herhaal vanaf * tot je de sjaal breed genoeg vindt. Ik had 21 toeren vanwege de kleuren.

Maak je een fout? Kom je erachter dat je in de vorige toer een keer één stokje hebt gedaan ipv twee bijvoorbeeld? Maakt niet uit, gewoon doorgaan, volgens de ontwerpster is dit een mild patroon, dat talloze foutjes kan bedekken. En dat klopt, heb ik ontdekt!

2 opmerkingen:

Jolanda zei

Oh wat een heerlijke snoet... hij had er duidelijk geen zin in!
En het is nog wel zo'n fleurige col... leuk! En zo makkelijk te maken.

huis tjokvol zei

de col is echt heel mooi echt vrolijk ook,