dinsdag 18 november 2014

Amandelboter of -pasta

De Achterbergen hebben laatst amandelboter oftewel amandelpasta gemaakt! Gewoon in de keukenmachine, en het lukte ook nog.

Je kunt het natuurlijk ook van hele (geblancheerde) amandelen maken, die je desgewenst eerst kunt roosteren. Wij hadden amandelmeel over (de glutenvrije broodjes worden inmiddels van andere ingrediënten gemaakt), maar aangezien amandelmeel gewoon bestaat uit gemalen amandelen, kun je dit net zo goed gebruiken voor het maken van de pasta.

Gewoon een laag amandelmeel in de keukenmachine, en een minuut of tien laten draaien. Niet al te hard, anders wordt de machine te warm, maar wel lang genoeg. Ineens kwam daar de zalvige structuur tevoorschijn, wat me voorheen bij de hazelnoten niet lukte. Die gaan dus ook in de herkansing, gewoon lang genoeg doormalen!

Voor de smaak eventueel een snufje zeezout toevoegen, en je hebt iets wat verdacht veel op pindakaas lijkt, alleen dan zonder pinda's. En met amandelen.

In een ander recept zag ik dat het nóg smeuïger kan, dat gaan we de volgende keer uitproberen!
Een potje amandelpasta in de winkel kost erg veel (ik zag een potje van 175 g voor bijna 5 euro), no way dat de Achterbergen dat aanschaffen. En helemaal niet als we het gewoon zelf kunnen maken. De amandelmeel die ik had gekocht, kostte bijna 6 euro voor 500 gram. En werd gratis thuisbezorgd.

1 opmerking:

hetiszoalshetis zei

Jaaa, lekker hè?
Heb het ook weleens gemaakt, maar laatste tijd niet meer. Snel weer es doen. Heb even terug wel weer zelf tahin gemaakt, ook zo lekker (schepje in de pap hmmmmm....)