donderdag 27 november 2014

Avontuur met orgaanvlees

Dat hadden jullie nog tegoed. Het avontuur verliep vrij tam eigenlijk. Voor degenen die het gemist hebben: in mijn zoektocht naar gezond leven kwam ik het dringende advies tegen om orgaanvlees te eten: vooral lever, maar ook hart, nieren etc. Orgaanvlees is veel rijker aan de goede voedingsstoffen dan 'gewoon' vlees, vooral lever. Dat zetje had ik nou net nodig om eens buiten de comfortzone te gaan!


Wat had ik besteld?

O.a. varkenslever
lamslever
runderpens*
runderhart*
ossestaart
varkenstong
en varkensoren, geen echt orgaanvlees, wel buitenissig

bovendien hele haring (dus ongezouten, dat realiseerde ik me pas later)
hele sardines
en twee biologische kippen

Van tevoren had ik op internet allerlei informatie opgezocht, als er 'iets overheerlijks' mee te maken viel, wilde ik het wel proberen.

Lever
Lever schijnt het allergezondste voedsel te zijn. Gelukkig houd ikzelf van lever, en voor de Achterbergen zou ik leverpastei of zo kunnen maken (1/3 lever, 2/3 ander vlees). Gewoon gebakken lever met ui en appel? Heerlijk!
Lamslever valt niet zo in de smaak. Taaier en met een sterkere smaak. Ik heb er  nog vier...

Runderpens
Je kunt veel zeggen, en ik wil heel ver gaan, maar toen ik de pens eenmaal had ontdooid en schoongespoeld, en had opgezet met water, wilde ik toch niet meer doorgaan met dit avontuur. Er was geen enkele Achterberg die me tegensprak (er waren er niet zoveel thuis), toen ik het ding toch maar in de prullenbak gooide. Er zijn grenzen! (Hij rook naar mest)

Runderhart
De bestelde runderhart was door de slager vervangen door varkenshart, omdat hij geen runderhart meer had. Ik heb het hart gekookt in kokosmelk met kruiden, en ik vond het lekker. De enkele Achterberg die het ook wilde proeven, vond het ook lekker.

Ossestaart
Moeilijk om iets mee te maken als je geen bloem wilt gebruiken! Ik had hem 3 uur laten trekken, maar hij was nog steeds heel erg taai. Nu heb ik nog een portie in de vriezer, misschien probeer ik daarmee wel een gewoon recept voor soep...

Varkenstong
Daar staat zelfs een recept voor in mijn Blue Band kookboekje. Toch blijft het een zeer rare ervaring om die grote tongen te koken en in stukjes te snijden... Het vlees is lekker, bijna zoals karbonade. Ik wilde mijn vingers niet branden aan de Achterbergen en heb bijna niemand verteld wat ze aten. Alleen mijn echtgenoot vond een raar smaakje aan het vlees zitten (het zat in stukjes door de stamppot heen!) - die kun je niet zomaar bedotten... Hij komt tegenwoordig ook verdacht vaak langs tijdens het koken om te vragen wat we eten!

Varkensoren
Je kon het bestellen (bij de gewone slager), dus dat deed ik. Ik had een recept gevonden dat overtuigend genoeg was. Helaas overtuigde smaak ons geen van allen en verdwenen de in reepjes geknipte, gekookte en vervolgens met kruiden gebakken oren bij het afval.

Haring
Omdat vis zo gezond is - maar ook best prijzig - was ik heel blij om kilo's haring voor een zeer schappelijke prijs te kunnen bestellen bij een diervoedingswinkel. De eisen die aan dierenvoeding worden gesteld, zijn gelijk aan die voor menselijke consumptie, dus dat durfde ik wel aan, hoewel het gek blijft klinken. Ik had me echter niet gerealiseerd dat de haringen natuurlijk niet gezouten waren, en ook niet schoongemaakt. Ik moest dus op zoek naar recepten voor hele haringen, zoals ze in Frankrijk worden klaargemaakt. Geen probleem verder, ook niet het zelf moeten schoonmaken!

Sardines
Ook van de diervoedingswinkel. Ook helemaal niet duur. Sardines zijn lastiger schoonmaken door de bijna onzichtbare schubben, maar ze zijn wel erg lekker! En snel klaar op de grill, met een beetje olijfolie en citroensap, peper en zout. Het heeft best wat om zo'n hele vis schoon te maken!

De vissenkoppen en graten gooi ik trouwens wel weg, je zou hele lekkere en gezonde bouillon kunnen maken juist van vissenkoppen, maar dan kennelijk juist niet van vette vis zoals sardines en haring.

Biologische kip
Het was ook te mooi om waar te zijn, de prijs voor een biologische kip. Ze zijn in dit geval niet voor niets bestemd voor de huisdieren: taai en mager. Niet ongezond, wel te weinig. Ik wilde een ragout ervan maken voor over de rijst, maar uiteindelijk werd het een ragout van kip en gekookt ei. Ook lekker.

Al met al een leuk avontuur, en gedeeltelijk zeker voor herhaling vatbaar!

*klinkt hart en pens meer als iets voor de hond? Tegenwoordig wordt dat ook veel aan dieren gegeven, maar dat wil niet zeggen dat het ongezond is voor mensen. Het oude rijmpje zegt zelfs: een stukje van de pens voor het zieke mens. En op internet vond ik voldoende recepten om de aankoop te rechtvaardigen, vandaar dus

11 opmerkingen:

crochetcookingandmore zei

Ik ben eigenlijk benieuwd naar het idee achter dit niet zo gewone avontuur, dat kon ik zo snel niet terugvinden. Knap dat je je eraan hebt gewaagd. hart en pens klinkt als iets voor een hond :)

wilma zei

Een hele durf.
Lamsvlees doen wij altijd in de oven. Is lekkerder. Mss vind je iets in de receptenwereld. Wil wel helpen met zoeken hoor.
Ossenstaart doen wij altijd ossenstaartsoep van maken. Koken in water en dan het vlees eraf. Yummie!!
Varkensoren gaven wij aan de hond.
Vis is soms lekker. Heb hioer 2 in de vriezer en dochterlief wil ze snijden ivm opleiding voor kok. Great!!
Groet, Wilma

pieke zei

ossestaart eten we hier juist graag, maar ik stoof het wel bijna 2x zo lang.
zie bijvoorbeeld dit recept http://ministerieetenendrinken.nl/?p=11931

Karien zei

Ik heb een aanvulling over de achtergrond in het artikel gezet

hetiszoalshetis zei

Haha, ja pens stinkt echt vreselijk!!!
Mijn moeder kookte het vroeger voor de honden!

Varkenstong kregen we thuis regelmatig als er weer een eigen varken door de thuisslachter verwerkt was. Net als zure zult enzo....

Familie Schaap zei

brrr krijg er de rillingen van!!

Anoniem zei

Tong eet ik niet. Dat heeft al iemand in zijn mond gehad :)

Ellen

Anoniem zei

Dag Karien, wat een leuk en gedurfd experiment zeg! Ik heb gelijk een vraag. Ik zou ook wel eens met lever willen beginnen maar ik heb gehoord dat de lever juist het orgaan is waarin gifstoffen worden afgebroken. In het huidige milieu zouden daar dus veel meer slechte stoffen/ "afval"stoffen zitten dan vroeger het geval was. Is lever daarmee nog wel zo gezond? Ben jij daar ergens info over tegengekomen?
Groetjes, Heleen

Karien zei

Beste Heleen, precies met diezelfde vraag heb ik ook gezeten. Ik dacht inderdaad ook dat in de lever de afvalstoffen zaten, maar ik heb inderdaad iets daarover gelezen. De lever haalt dan wel de afvalstoffen uit het bloed, maar slaat die op in het visceraal vet. Dat is wat k begrepen heb, weet niet meer waar ik het vandaan heb, het stond waarschijnlijk op een Amerikaanse site. Dat betekent dat de lever zelf 'schoon' is. Het is waarschijnlijk wel het beste om lever te eten van dieren die de juiste voeding gehad hebben: voor koeien is dat gras (en geen mais), en voor varkens geldt zo ongeveer hetzelfde. Als dat niet binnen je bereik ligt, werd geadviseerd om dan maar 'gewone' lever te kopen, maar hoe het nou helemaal precies zit, dat weet ik niet goed. Hopelijk is je vraag hierbij beantwoord!

JUD zei

Ha, leuk zo'n experiment! Pens zou ik niet aan beginnen, mijn opa maakte dat altijd voor de hond... brrr. Lever was ik vroeger altijd gek op, met spek inderdaad. Tong heeft mijn vader ons eens stiekum voorgeschoteld, onder het mom van champignons, maar het smaakte echt anders (en ik had het hem zien klaarmaken...). Ik vind het zelf wel zonde om maar een deel van een dier te gebruiken... gister hadden wij hier 'draadjesvlees', ik sneed al het vet enzo eraf. Maar het was zoveel. Zoon en man zijn niet van die vlees-critici en die wilden het graag. Toen heb ik in een andere pan al het vet enzo opgezet. 's Avonds kwamen er vrienden en zij ging net als ik voor de alleen-vlees-versie. Toen we na een kwartiertje opkeken van ons bordje zagen we dat de heren, ook de hare, alle vetkwabben hadden verorberd! De pan was helemaal schoon en ze vonden het nog lekkerder ook dan de 'fijne'versie, hihi, leuk is dat en ook geen verspilling!

Anoniem zei

Dag Karien,

dank voor het antwoord. Een groot deel van mijn vraag is nu beantwoord en ik heb een nieuw aanknopingspunt (google-zoek-woord) om verder mee te gaan zoeken. Dank!
Intussen blijf ik jouw blogs lezen, gezellig vind ik dat. Groetjes, Heleen