maandag 3 november 2014

Glutenvrij brood - (ook paleo)

Omdat mijn dochter coeliakie heeft, en graag elke dag brood eet, worden er bij de Achterbergen regelmatig glutenvrije broodjes gebakken. Dit recept is ook paleo, maar zelf eet ik er nauwelijks van, gewoon geen behoefte aan. In het begin bakte ik veel met amandelmeel en bakpoeder. Die broodjes lijken een beetje op cakejes: wel lekker, heel machtig, maar niet echt brood. De broodjes in dit recept zijn gebakken met gist (en daardoor ook bewerkelijker), waardoor ze wat meer naar normaal brood smaken. Het oorspronkelijke recept staat (in het Engels) hier, en is gluten-, lactose- en notenvrij. Ik maak de helft van het oorspronkelijke recept, en doe het deeg/beslag in muffinvormpjes. Zo heb je gelijk eenpersoonsporties en worden de broodjes ook mooier gaar dan als het één groot brood is.

Glutenvrije gistbroodjes (12 stuks)

180 ml handwarm water - 1/2 el droge gist - 1 ei - 40 ml olijfolie (= 2 el en 2 tl) - 1/2 el appelazijn, 1 el honing - 38 g gemalen blond lijnzaad - 60 g gemalen pompoenpitten - tapioca en arrowroot, samen 150 g (allebei de helft of driekwart tapioca en eenkwart arrowroot) - 38 g kokosmeel - 1/2 tl zout

Los de gist op in het handwarme water, in een niet-metalen kom. Laat 10 minuten staan. Voeg de natte ingrediënten plus het blond lijnzaad toe en laat een paar minuten wellen. Voeg de rest van de ingrediënten toe, meng alles goed door elkaar en verdeel dit nogal dunne beslag over 12 (siliconen) muffinvormpjes. Dek af met plastic (doe in een grote plastic zak) en laat 1 uur rijzen bij de verwarming.

Bak de broodjes 30 minuten bij 175 graden.

Geen opmerkingen: