maandag 24 november 2014

Groente of niet groente - that's the question

Vandaag een snel 'doorgeefluikje'. Vorige week las ik een blog van Esther Nederhof, met daarin twee filmpjes van (Engelse) lezingen over groente. De ene onderzoekster toonde aan dat het eten van groente wel eens minder gezond zou kunnen zijn dan we dachten. Vooral mensen die maar niet gedijen op een 'gezond' dieet zouden van deze lezing best eens profijt kunnen hebben. Als voorbeeld haalt ze o.a. een aantal groepen mensen aan die helemaal geen groente eten, toch reuze gezond zijn en geen ziektes zoals kanker kennen. Ze eten dan bijv. alleen maar vlees en zuivel van hun eigen koeien. Of zeedieren. Als je Engels verstaat (ze spreekt bovendien heel duidelijk), is het een interessante lezing van bijna een half uur.

De tweede lezing die daaronder staat, is van een Amerikaanse arts die zelf MS kreeg, en er vervolgens met behulp van een dieet dat juist bestaat uit heel veel groenten, weer helemaal bovenop is gekomen. Ook heel interessant, en hopelijk zijn er veel mensen die hier profijt van hebben! Ik vond haar Engels moeilijker te volgen, en de lezing duurt ook langer, maar over haar voedingsmethode is elders op internet wel meer te vinden.

Is één van beide waar, of hebben ze allebei een gedeelte van de volledige waarheid ontdekt? Ik neig naar het laatste, wat ons weer terugbrengt bij de algemene Achterbergse houding: niet te moeilijk doen, ook niet over kinderen die maar heel weinig groente eten - wie weet is het helemaal niet zo erg als we altijd dachten.

Hier een link naar het desbetreffende blog: Voeding en psyche - hoe gezond zijn groenten?

4 opmerkingen:

Marie zei

Ach , hier een kind dat 7 jaar lang niets anders wilde eten dan witte bonen in tomatensaus , droog brood en pannenkoeken. En hij was niet vaker ziek dan een gemiddeld kind.
mijn oudste heeft heel lang op alleen sinasappelsap, hapje roomboter en macaroni geleeft, hij heeft wel tekorten gehad en heeft daardoor een vergroeiing. Tja.....als ze echt niets willen eten kan je weinig doen....

Rubystar zei

Het is net als met dieren, de ene kan beter met vlees overweg, de ander alleen met groente, de ene weer beter met graanproducten en de ander weer beter met rijstproducten.

Zo is 75% - 90% van de mensen niet op melk van de koe ingesteld, en kunnen er niet eens tegen!

Het ligt aan je dna, je voorouders, de levensstijl van toen en hoe die nu is veranderd, en waar je lichaam het best bij vaart.
Ieder mensen is unique en de ene stamt af van de holbewoners de andere van de moderne mens, en weer andere van een combi van deze twee, en daardoor heb je ook verschil in de levenswijzen en etenswijze van de mens van tegenwoordig, en waar ze wel en niet goed bij ontwikkelen.

Dus het kan allebei goed zijn en allebei fout zijn. Het ligt aan je DNA en ik denk als ze daar onderzoek naar gaan doen, je heel veel ziektes kan bestrijden of zelfs voorkomen.

Grt
Ruby

Karien zei

Wat een leuke reactie Ruby! Wat de melk betreft, daar schijnt een levensgroot verschil te bestaan tussen gepasteuriseerde melk (wat 99% van de mensen drinkt) en rauwe melk. Daar kun je heel interessante dingen over lezen op bijvoorbeeld de Weston Price site.

hetiszoalshetis zei

Inderdaad hoor, iedereen is anders en iedereen gedijt weer op bepaald voedsel beter. Ik denk dat je, als het kan, op je eigen gevoel af moet gaan.