woensdag 19 november 2014

Hazelnootpasta zonder suiker - deze keer gelukt!

Na het toch wel min of meer mislukte potje hazelnootpasta in oktober en het wel gelukte potje amandelpasta (of -boter) gisteren, moesten de Achterbergen de hazelnoten nog maar een keer proberen zo fijn te krijgen dat er voldoende olie vrijkomt. En deze keer lukte het wel. Gewoon nog een poosje langer doormalen. Het is een raar gezicht, eerst die droge korrels, piepklein, je kunt je niet voorstellen dat daar zoveel olie in zit!

Ik heb het gemaakt met ongeweekte hazelnoten. Ze zijn wel geroosterd in de oven, om het vliesje eraf te halen. Hoeveel fytaten er dan nog inzitten, daar heb ik geen idee van. Officieel zou je ze kunnen laten kiemen (een worteltje laten groeien tot het net zo groot is als de noot), vervolgens helemaal weer drogen en dan verder vermalen. Maar ja, bij de Achterbergen zitten er maar 24 uur in een dag, en een groot gedeelte daarvan brengen we ook nog al dan niet snurkend door. Bovendien hebben we (nog?) geen voedseldroger. Vooruit dan maar, niet al te veel bij nadenken. Wie weet zijn hazelnoten op deze manier (door het roosteren) wel gewoon gezond. En anders eet je gewoon niet het hele potje achter elkaar leeg.

Je krijgt een dik vloeibare pasta, die een beetje doet denken aan pindakaas, maar dan uiteraard met hazelnootsmaak. Ik bedoel maar, er zit geen suiker door. Ik zeg dus tegen de jongens niet dat het hazelnootpasta is, dan is de teleurstelling groter dan het idee dat het misschien toch wel lekker is.

Zo maak je hazelnootpasta

Twee handenvol gekraakte hazelnoten en 1 eetlepel (rauwe) cacao

  • Om de hazelnoten te ontvliezen (de vliesjes smaken bitter), spreid je de hazelnoten uit op een bakblik en zet je dit 8 minuten in de oven op 190 graden. Laat een beetje afkoelen, en wrijf een handje hazelnoten tussen twee handen (evt. met ovenwanten eromheen) heen en weer. Het vliesje valt er vanzelf af.
  • Doe de aldus geroosterde en ontvliesde hazelnoten in de keukenmachine (of goede blender). Zet aan. Let op dat de motor niet oververhit raakt, reken op ruim tien minuten draaiwerk, plus eventuele rustpauzes. Het wordt echt zo nattig als op de foto, gewoon doormalen!
  • Meng er op het laatst nog een eetlepel (rauwe) cacao door
  • Natuurlijk kun je er ook zoetstof doordoen: als gezond geldt ahornsiroop (maple syrup), dat rechtstreeks uit de esdoorn wordt gewonnen, of goede honing. Maar - eerlijk is eerlijk - je kunt natuurlijk ook poedersuiker of een ander zoetmiddel gebruiken.
  • Tip: Op deze manier kun je natuurlijk allerlei soorten notenpasta's maken, of pindakaas. 

1 opmerking:

hetiszoalshetis zei

Hmmm, alweer lekker. Ik doe er alleen geen cacao bij in als ik het maak.

Vandaag heb ik de amandelpasta weer gemaakt, heerlijk. Ik doe er altijd een klein scheutje bio-zonnebloemolie bij, denk zo'n 2 eetlepels...en een snuf Keltisch zeezout.