vrijdag 14 november 2014

Interessant boek - genees tandbederf

Je zou het bijna niet geloven, maar toch schijnt het waar te zijn: dat je je gebit kunt laten remineraliseren door de juiste voeding te gebruiken.
Dit boek heb ik sinds gisteren in mijn bezit en natuurlijk nog lang niet uitgelezen, maar na het lezen van de eerste hoofdstukken krijg ik al een zeer betrouwbare indruk. Iets wat aan dit boek ten grondslag ligt, is het levenswerk van een tandarts, Weston Price, die op onderzoek is uitgegaan hoe het met het gebit van traditioneel levende mensen was gesteld. Hij kwam tot opzienbarende ontdekkingen, en ging vervolgens uitzoeken hoe het kwam dat deze mensen vaak zo'n gaaf gebit hadden.
Het is niet zo raar dat hij op de voeding uitkwam. (Ik heb trouwens ook nooit gedacht dat het de bedoeling van de natuur is dat onze tanden al tijdens onze eerste twintig jaar van leven problemen beginnen te krijgen.) De Inuit bijvoorbeeld (Eskimo's) leefden op een dieet van voornamelijk vis, andere zeedieren en kariboes. 85% vet, geen groentes. Ze hadden 0% gaatjes in hun tanden. Nu hoeven wij helemaal niet zo extreem te denken, ook in Zwitserland was er één vallei waar de mensen opvallend gezonde gebitten hadden. Hier nuttigden de mensen vooral zuivel van hun eigen - grasgevoerde - koeien, plus het vlees ervan. En nog zo'n paar wat meer 'normale' dingen.
Er worden nog veel meer bevolkingsgroepen over de hele wereld beschreven. Elke keer onderbouwd met verwijzingen naar de onderzoeken. En elke keer levert het weer een stukje nuttige informatie op.

Het gaat niet alleen over het onderzoek van Weston Price, ook anderen hebben onderzoek gedaan en de schrijver van dit boek heeft geprobeerd om alles overzichtelijk en inzichtelijk op een rijtje te zetten, met concrete adviezen (en ja, die houden ook dingen in als 'levertraan, maar dan wel de goede soort').

Of ik er iets voor de Achterbergen mee ga doen? Jazeker, maar dan wel binnen bepaalde grenzen, dus voor zover dit eenvoudig binnen mijn bereik ligt.
Het was trouwens min of meer troostend om te lezen over een onderzoek onder een groep kinderen die één maaltijd per dag van de onderzoekers kregen (rauwe melk, soep van lang getrokken bottenbouillon en wisselend vlees/vis etc.), en de rest van de dag thuis vrij ongezond aten. De verbetering in hun gebit - of het voorkomen van verdere gaatjes - was opzienbarend. Op deze manier lijkt het dat een paar eenvoudige veranderingen toch ook al heel veel doen. Dat is prettiger dan een compleet voedingspatroon ombuigen!
Wij komen trouwens de laatste weken al een heel eind door rauwe melk te drinken van koeien die buiten lopen te grazen. En misschien moet ik gewoon wat vaker een pan bouillon in de oven laten trekken, en daar soep mee maken voor het hele gezin.
Of we levertraan (maar dan wel de goede soort!) gaan gebruiken, is maar zeer de vraag. Eerst het boek maar eens uitlezen.

Voor wie geïnteresseerd is, is het boek echt een aanrader. Het leest prettig (is goed vertaald) en het is bovendien prettig geprijsd (22,50), helemaal als je het vergelijkt met alle tandartsbehandelingen die je hiermee eventueel gaat voorkomen!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Oil pulling werkt bij mij en bij veel mensen in mijn omgeving heel goed! Het is even wennen, het gorgelen met olie op je nuchtere maag, maar het werkt wel! Zowel tandarts als mondhygieniste complimenteerden mij.

Karien zei

Ik heb oil pulling geprobeerd, maar ik merkte er eigenlijk niets van, het was wel lastig om zo lang met iets in mijn mond te zitten. Dus ik ben weer terug bij wat ik daarvoor al deed: 's morgens mijn tanden poetsen met kokosolie, 's avonds met alleen water. Mijn tanden zijn nog nooit zó glad geweest, de hele dag door. Maar dat komt natuurlijk ook door wat ik (niet) eet.

hetiszoalshetis zei

Dat boek heb ik hier ook staan Karien, echt interessant is het.
Ik maak nog steeds zelf bottenbouillon, (overblijfsel van W.P. volgen)dat gaat dan mooi de vriezer in en later maak ik van 1 potje een grote pan groentesoep.

Anoniem zei

Poetsen met kokosolie kende ik niet, leuk, dat ga ik ook proberen! Bedankt voor het delen van deze informatie.