donderdag 6 november 2014

Over brood, rijstijd en gezond

Langzamerhand, naarmate ik meer lees over paleo, granen, gezondheid en zo, ga ik de dingen beter begrijpen. Tenminste, dat denk ik. In het boek van Chris Kresser over paleo wordt uitvoerig uitgelegd waarom granen niet goed zijn voor je, en wat je zou moeten doen om ze beter verteerbaar te krijgen (fermenteren, weken, spruiten). Hij denkt dat de allermeeste mensen niet zoveel moeite zouden willen doen voor iets wat toch niet zoveel voedingswaarde heeft, als je met het eten van vlees en groente meer en betere voedingsstoffen binnen kunt krijgen. Toch schijnt er niet echt iets op tegen te zijn als je wél de moeite wilt nemen om zoveel mogelijk fytaten uit de granen te halen.

Vandaag kwam ik op een website die nieuw is voor mij: The Nourished Kitchen. Een geweldig mooi (Engelstalig) blog van een zeer gedreven Amerikaanse. Over echt eten. Gewoon, gezond, ouderwets voedsel. Ik kwam er door een link van bovengenoemde Paleoër Chris Kresser. En wat zie ik op haar website? Ze bakt brood. En gebruikt peulvruchten. En ze doet dat op een gezonde manier.

Het kwartje begon te vallen. En gelukkig, 'mijn' niet-kneden brood, tenminste de Jim Lahey-versie met minimaal gist en een heel lange rijstijd, hoort ook bij de betere soorten! Het is namelijk juist die langzame bereidingstijd, het lange rijzen met veel vocht (dat is dus weken!), en het zuren van het deeg wat door de tijd heen gebeurt, wat het graan 'gezond' maakt.
Het kwartje viel verder. Was het niet zo dat in de tijd van de bijbel gezuurde broden werden gebakken? Met zuurdesem? En dat de Amish ook zuurdesembrood bakken, waarvan de starters zelfs van generatie op generatie worden doorgegeven (en dat hart- en vaatziekten niet bij de Amish voorkomen)?

Kloink! Het kwartje viel. Helaas, moet ik wel zeggen. De Achterbergen, inclusief ikzelf, zijn niet dol op zuurdesembrood. Toch - koppig als ik ben - ga ik het weer proberen. Misschien niet direct met het genetisch gemodificeerde tarwemeel dat we voor 30 cent per kilo bij de supermarkt kunnen kopen: voor dit brood ga ik binnenkort naar onze plaatselijke molen, waar je spelt kunt kopen die in onze eigen regio is verbouwd! Misschien smaakt zuurdesem-speltbrood wel lekkerder als je eenmaal weet dat het gezonder is dan de snel gerezen gistversie???

5 opmerkingen:

Blossom Flower zei

Wil je wat zuurdesem van mij??? Jammer dat we niet om de hoek wonen... Ik heb pas mijn eigen recept voor zuurdesem-niet-kneden-brood (wat jij op je blog hebt staan) verder aangepast. Was eigenlijk een ongelukje, maar het werkte goed uit. ZOals in het recept staat laat je het deeg een nacht rijzen, daarna doe je het in de vorm en laat het nog een uur-anderhalf uur rijzen. Dat doe ik nu anders. Na een paar uur rijs in de kom, hevel ik het deeg over in de broodvorm en laat het dan nog uuuuuren rijzen, liefst een hele nacht. Het vult dan de hele vorm en is prachtig luchtig. Het brood is nu veel luchtiger dan met alleen 1,5 uur rijs (nadat het in de vorm zit) en mijn mannen zijn zeer tevreden. Ik bak trouwens tegenwoordig met alleen speltmeel (en veel zaden en pitten) en dat vinden ze lekkerder dan met volkoren tarwe (half om half) zoals ik eerst deed. Zo verander je en leer je iedere keer weer bij!
Groeten, S

Karien zei

Leuk! Ik heb veel recepten gezien voor verschillende starters, ook van boekweit en van rijstmeel. Ik vind het wel leuk om het zelf te doen hoor, met eigen starter. Bedankt voor je aangepast recept, ik zal het in het origineel zetten. Wordt vervolgd...

Anoniem zei

Healthy food addict, men kan hier van genezen hoor.

Krijn

Anoniem zei

ik moet toch even lachen om de reactie van Krijn?
ik lees je blog af en toe, en ook op mij komt het over alsof je wel heel erg met voeding bezig bent... ik begrijp natuurlijk dat het je interesse heeft, maar voor de leek, en lezer, kan het nogal " van de hak op de tak" over komen....we hebben bijvoorbeeld niets meer gehoord van je expirement met orgaanvlees?
maar eigenlijk... zou ik je dolgraag gewoon weer es een lekkere foute taart, met chocolade en desnoods slagroom, zien maken... gewoon iets gezelligs , en ontspannends..

Karien zei

Hé, de reactie hierboven stond bij spam, excuses voor de late publicatie. Ik zal binnenkort wel schrijven over het orgaanvlees, we zijn halverwege, de rest ligt nog in de vriezer.
En 'fout' eten komt er heus wel in bij de Achterbergen, maar daar staat heel internet al vol, daar hoef ik niet persé een recept van te publiceren toch?