maandag 10 november 2014

Waarom zou je de melk rauw drinken?

In de volgende blogposts volgen de recepten voor eigengemaakte yoghurt en roomboter. Dit doen de Achterbergen (voorlopig?) van rauwe melk, vers van de koe, en dan het liefst een koe die overdag buiten gras en klaver loopt te eten. De melk wordt niet gepasteuriseerd of voorgekookt en dat is toch wel heel ongebruikelijk. Waarom zou je zoiets doen, van rauwe melk kun je toch heel ziek worden?

Wij houden ervan om een beetje te experimenteren. Niet al te bang zijn om dingen uit te proberen. Op een Amerikaanse site (jawel, van the Nourished Kitchen) vond ik tien redenen waarom je rauwe melk zou moeten drinken. Hieronder in het Nederlands de tien redenen, ik zeg uitdrukkelijk niet dat ik deze mening ook ben toegedaan, maar zoals eerder gezegd, we proberen het gewoon uit zonder al te bang te zijn. Het originele artikel vind je hier.


  1. Rauwe melk 'leeft'. Er zitten gezonde bacteriën, enzymen, natuurlijke vitamines en immunoglobolines in die niet tegen verhitting kunnen. Als je melk verhit, wordt de samenstelling dusdanig dat de calcium niet goed door het lichaam wordt opgenomen.
  2. Rauwe melk is rijk aan gezonde bacteriën. Deze bacteriën werken samen met het immuunsysteem om ons gezond te houden. Als je melk pasteuriseert, dood je deze gezonde bacteriën.
  3. Rauwe melk bevat enzymen zoals lactase, lipase en fosfatase, die je helpen om de melk beter te verteren. Mensen die intolerant zijn voor de winkel-zuivel kunnen hierdoor vaak wel rauwe melk verdragen.
  4. Rauwe melk bevat natuurlijke vitamines. In melk van grasgevoerde koeien zit vitamine A, K, E, C en B. Bovendien levert de melk het vet én een waterige vloeistof om al deze vitamines door het lichaam te kunnen laten opnemen. Sommige van deze vitamines zitten ook nog in de melk als je die pasteuriseert, maar veel minder en sommige helemaal niet.
  5. Rauwe melk is rijk aan geconjugeerd linolzuur, een gezond soort vetzuur. Hieraan worden verschillende gezonde eigenschappen toegeschreven.
  6. Door rauwe melk te kopen, steun je de kleine boeren.
  7. Rauwe melk is niet gehomogeniseerd. Als het vet in de melk wordt gehomogeniseerd, oxideert het veel sneller. Geöxideerde vetten dragen bij aan hart- en vaatziekten, dat willen we niet.
  8. Rauwe melk is makkelijker te verteren. 
  9. Rauwe melk wordt op een gezonde manier zuur. Laat het een dag of langer buiten de koeling en het wordt fris zuur en is uitstekend te consumeren (als je het lekker vindt dan). Het tegendeel geldt voor fabrieksmelk, dat echt bederft als je het buiten de koeling laat. Kwestie van goede bacteriën of geen goede bacteriën meer.
  10. Rauwe melk steunt de regionale economie. Dat is te zeggen, als je het bij een boer in de buurt koopt. 
Al met al vind ik het een klein beetje een flauw lijstje. Nummer 2, 3, 4 en 5 zaten al in nummer 1, nummer 6 en 10 lijken heel erg op elkaar, nummer 8 is de conclusie van de eerste 5 en nummer 9 lag daaraan ten grondslag. Maar goed, ik heb het niet verzonnen, alleen maar geprobeerd om het door te geven. We proberen het dus gewoon uit (hoewel je niet zo makkelijk kunt proberen of je wel of geen hart-/vaatziekte krijgt... wetenschappelijke conclusies zul je dus niet van de Achterbergen hoeven te verwachten).

3 opmerkingen:

Jolanda zei

En ondanks de herhalingen wel leuk om te lezen... Wij drinken ook altijd de melk rauw (zou bijna zeggen natuurlijk), en onze kinderen vinden de fabrieksmelk flauw en niet lekker.
Alleen toen de kinderen onder een jaar waren kookte ik de melk eerst. (Maar de laatste drie hebben ruim een jaar borstvoeding gehad.) Gewoon voor de zekerheid, men zegt dat het beter is om eerst te koken voor kleine kinderen en zwangere vrouwen vanwege de (tegenwoordig zéér geringe) kans op besmetting met Para-tbc.

Karien zei

Dat is leuk om te lezen Jolanda! Er zijn ook landen waar het absoluut verboden is om rauwe melk te verkopen - hoewel je je daar niet aan hoeft te storen voor jezelf als je zelf koeien hebt natuurlijk!

hetiszoalshetis zei

Oh dat is zo lekker, echt rauwe melk!
Dronk het regelmatig toen ik Weston Price volgde.