woensdag 12 november 2014

Zelf yoghurt maken

Yoghurt maken is helemaal niet moeilijk! Om er zeker van te zijn dat het goed gaat, is het wel heel handig om een voedselthermometer te hebben, plus iets om de yoghurt 24 uur in op temperatuur te houden, zoals een paar badhanddoeken en een koelbox (lees: isolatiebox).

Zelfgemaakte (rauwe) yoghurt

1 liter rauwe melk - 2 eetlepels yoghurt uit een pak (of een veelvoud van beide natuurlijk)

Doe de yoghurt in een bakje en de melk in een pan. Verwarm de melk al roerend tot 43 graden Celsius. Bij deze temperatuur gaan de bacteriën en enzymen nog niet dood. Doe een beetje van de warme melk bij de yoghurt in het bakje en roer goed door, giet dit weer terug in de pan en meng het geheel. Giet de melk in een afsluitbare fles of pot (of doe gewoon het deksel op de pan) en wikkel deze in een dikke badhanddoek (of twee, of een slaapzak). Doe dit in de koelbox of iets anders wat isoleert en laat 16 tot 24 uur met rust. Laat daarna afkoelen en helemaal koud worden in de koelkast. Nu kun je zien hoe dik je yoghurt is geworden.

Een indicatie dat de yoghurt klaar is, zou zijn dat je de pot/fles/pan schuin houdt. Als de yoghurt dan aan de zijkant loskomt van de rand, is hij klaar. Bij ons was de yoghurt toen nog (en dat was na 16 uur) heel erg mild van smaak. Sommige mensen houden van de meer zure smaak: die krijg je als het wat langer fermenteert, tot 24 uur. Gewoon een kwestie van uitproberen!

Dikke yoghurt

Onze eerste yoghurt was een beetje te dun naar onze smaak. Wij houden van die lekkere, dikke yoghurt. Geen enkel probleem: leg een grote zakdoek of koffiefilter in een zeef en giet daar de yoghurt in. Vang het vocht dat eruit loopt op, dit kun je drinken, het smaakt naar karnemelk. Laat net zo lang uitlekken tot de dikte naar wens is.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Een vraagje: moert dit perse met rauwe melk of kan het ook met gewone melk?

Karien zei

Volgens mij kan het ook met gewone melk. Rauwe melk kun je ook eerst koken en dan laten afkoelen tot de juiste temperatuur, dan kan het denk ik ook met melk uit een pak! Kijk anders even via internet of je een recept kunt vinden daarvoor.

Blossom Flower zei

Mmmm, net 2 liter rauwe melk gekocht bij de boer. Eén liter is al verdwenen in mijn hooimadam (de moderne versie van de hooikist, werkt precies hetzelfde als een paar handdoeken of een dekbed hoor, maar is lekker compact) om yoghurt van te maken, de andere liter staat z'n room te verzamelen voor boter. Je inspireert, Karien!!
Groeten, S

Blossom Flower zei

Ben nu hangop aan het maken. Mijn verse yoghurt van gisteren was een beetje te dun, tenminste, er kwam wei bovenop te staan. Dus nu hangt het in een zeef. Zocht even op je site of je er ook bij schreef hoe lang je dat moest laten uitlekken... Tot gewenste dikte dus. Het hangt nu 2 uur, dus ik denk dat ik het weer in de koelkast stop.