zaterdag 27 december 2014

Amandelspijskrans en hazelnootschuimtaart

De Achterbergen hebben op tweede kerstdag genoten van twee ontzettend ongezonde taarten: een krans van bladerdeeg met amandelspijsvulling en een mierzoete hazelnootschuimtaart (mijn lievelingsgebak!).

Het recept voor de hazelnootschuimtaart haalde ik hier vandaan. Met één belangrijk verschil dat ik een keer van Rudolph van Veen heb geleerd: bak eiwitschuim ALTIJD op 80 graden. Het droogt dan heel mooi op zonder te verkleuren en al helemaal zonder te verbranden. Het duurt wel een uurtje of 4, dus je moet de oven wel reserveren!

Met het recept voor de bodem kon ik drie flinke bodems van 20 cm doorsnee maken. Handiger zou zijn om kleine eenpersoonsrondjes te maken, zodat je de taart ook niet hoeft te snijden. Dat kruimelt namelijk nogal (maar dat is eigenlijk ook wel weer lekker).
Poedersuiker maken de Achterbergen tegenwoordig zelf in de koffiemolen. Een paar seconden werk per hoeveelheid suiker, dat scheelt al snel euro's.

De amandelspijskrans is een klassieker bij de Achterbergen. Het recept zat ooit een keer in de Kerstbijlage van Tip culinair en is ontzettend simpel, helemaal als je gekocht amandelspijs gebruikt. Je kunt natuurlijk ook zelf spijs maken, maar let ook op de prijs per kilo...

Amandelspijskrans in bladerdeeg

7 of 8 plakjes bladerdeeg - 1 eidooier - scheut citroensap - 1 pakje amandelspijs - extra eidooier om te bestrijken

Meng de amandelspijs met de eidooier en een scheut citroensap. Laat het bladerdeeg ontdooien, leg alle plakjes op elkaar en rol ze uit tot één lange lap. Vorm van de spijs een worst en leg dit op het bladerdeeg. Rol het deeg om de spijs heen, knijp de naad vast. Maak een krans, schuif het ene eind een stukje in het andere eind. Kneed en knijp nog een beetje om de krans mooi van vorm en formaat te maken. Als er bladerdeeg overblijft, kun je daar mooi sterretjes en evt. letters uitsteken, duw die vast op de krans. Bestrijk alles met eidooier en bak de krans in 50 minuten gaar op 200 graden.

3 opmerkingen:

hetiszoalshetis zei

Hmmm, zien er beide heerlijk uit!

Jedidja zei

O, die amadelspijs-ding kunnen we vandaag wel eens maken! Ik heb het allebei liggen. Spijs en bladerdeeg. Dank je wel.

roos zei

Ik maak zelf de spijs , wij wonen dicht bij een duitse lidl en daar koop je heel goedkoop amandelen of amandelpoeder!!
Want zelf gemaakt nog lekkerder ...

Fijne jaarwisseling en een gezegend 2015!!