woensdag 17 december 2014

Drie keer gezond snoepen


Het leuke van een nieuw (kook)boek in huis is dat je ook inspiratie krijgt om zelf dingen uit te proberen. Ik zal jullie niet vermoeien met de hele achtergrond van de inhoud van mijn mooie nieuwe glazen torentje, maar misschien willen jullie wel weten wat erin zit en hoe dat is gemaakt!

Bovenaan kokosfudge met citroensmaak, gezoet met honing, daaronder hazelnootbrokken, gezoet met palmsuiker, en onderaan kokosfudge met pepermuntsmaak, gezoet met vermalen pepermuntjes omdat ik NERGENS pepermuntextract kon vinden. Je kunt op internet recepten vinden waarin santen (kokoscrème) wordt gebruikt; ik had dat niet in huis en heb het gemaakt met geraspte kokos, waarvan de Achterbergen nog twee emmertjes in huis hebben. Ik dacht dat het misschien de juiste consistentie zou krijgen als ik het lang zou laten draaien in de keukenmachine. Geen idee of het met santen nóg lekkerder wordt, maar dit vind ik al helemaal prima!

Kokosfudge

De basis: 1 cup (240 ml) geraspte kokos in de keukenmachine laten draaien tot het een beetje vettig wordt, mengen met smaakmaker naar keus:
  • citroensap naar smaak (bijv. 1 eetlepel) 
  • of 1 eetlepel cacao (hebben we ook gedaan, is al op dus niet meer op de foto)
  • of een aantal vermalen pepermuntjes, 4 eetlepels
en een zoetmiddel:
  • 1 eetlepel honing (of naar smaak)
  • of een ander zoetmiddel naar wens
  • de pepermuntjes waren natuurlijk van zichzelf al zoet
Vervolgens net zoveel kokosolie toevoegen dat het een samenhangende massa wordt, bij mij 2 eetlepels.
Goed mengen, in een liefst flexibele vorm doen (ik had hartvormige siliconen vormpjes) en in de koelkast laten opstijven. In stukken breken. 

Granola of hazelnootbrokken

Een cup hazelnoten* ontvliezen door ze 8 min. te roosteren op 190 graden. Ze hebben direct ook dat lekkere geroosterde smaakje (ik had zelfgeraapte hazelnoten gebruikt, groot voordeel is daarbij ook dat ze zo gratis waren, anders had ik het  nooit gedaan...). Hazelnoten fijnhakken. In een droge koekenpan een laagje pitten/zaden naar keus roosteren en aan de hazelnoten toevoegen. Zoetmiddel naar smaak toevoegen (ik had 3 eetlepels palmsuiker en dat was eigenlijk net iets te zoet) en net zoveel kokosolie dat het een samenhangende massa wordt. Dat is het tricky gedeelte: ik had de stukjes noot eigenlijk net iets te groot om samenhangend te worden met de kokosolie die ik wilde gebruiken (3 eetlepels) en uiteindelijk werd de helft een verrukkelijke granola. Ook niet erg.
Spreid het mengsel uit in een flexibele vorm (bijv. siliconen) en laat opstijven in de koelkast. Breek in stukken - of misschien is het ook een granola geworden! (Wil je persé een reep, dan kun je de hazelnoten en pitten/zaden beter in de keukenmachine malen).
Ik vind dit heerlijk op mijn dessert: een schaaltje uitgelekte volle yoghurt (Griekse yoghurt dus)!

*wil je het helemaal goed doen, dan moeten de hazelnoten eerst een nachtje weken en vervolgens gedroogd 

2 opmerkingen:

san zei

mooi beeldje!

hetiszoalshetis zei

Lekker allemaal zo te lezen.
Kokosfudge heb ik ook al eens gemaakt maar dan weer een wat andere variant, met stukjes noot erdoor.