dinsdag 30 december 2014

Gemberbier

Geïnspireerd door een film (Nanny McPhee returns) besloten de Achterbergen om te proberen om zelf gemberbier te 'brouwen'. Dat bleek verrassend makkelijk, en ook nog eens verrassend lekker, en ook nog eens verrassend goedkoop voor een frisdrank!

Het recept vonden we hier. De ingrediënten kostten ons bij elkaar echt niet meer dan 35 cent, en daar hadden we twee liter fris, tintelend gemberbier voor, plus twee eetlepels geconfijte geraspte gember - heerlijk door de yoghurt!

Gemberbier

voor de siroop: 1 cup (200 gram) kristalsuiker - 2 eetlepels fijn geraspte verse gemberwortel, zonder schil - 1/2 cup (120 ml) water

voor het bier: 1/8 theelepel droge gist - de gembersiroop - 3 eetlepels citroensap - water

en een 2-liter fles of twee 1-liter flessen

Zo doe je het: Verhit de 120 ml water met de suiker en de geraspte gember al roerend, tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit en laat 1 uur trekken. Zeef de siroop, gebruik de nu geconfijte gember voor iets anders.
Meng de ingrediënten voor het bier: de gist, de gembersiroop en het citroensap, vul aan met water tot 2 liter. Roer (of schud als het al in een fles zit) tot alle gist is opgelost. Giet dit in een of twee flessen, sluit af en zet bij kamertemperatuur neer.

Belangrijk: omdat het bier gaat gisten, en er gas ontstaat, komt er druk op de fles. Open de fles één keer per dag om overdruk tegen te gaan!
Proef na 2 dagen of de smaak goed is, laat anders nog één dag staan en zet vervolgens de fles(sen) in de koelkast. 
Ook in de koelkast gaat het gisten langzaam door, laat het dus niet dagenlang staan zonder de fles te openen. Bij de Achterbergen is die waarschuwing  niet echt nodig, deze hoeveelheid gaat er in één keer door!

PS dit kun je met recht bier noemen, er zit alcohol in! Dit wordt gevormd door het gist, dat de suikers in alcohol en koolzuur omzet. Hoe langer je het laat staan, hoe meer alcohol.
Wil je absoluut geen alcohol, dan kun je de gembersiroop natuurlijk ook mengen met koolzuurhoudend bronwater!

3 opmerkingen:

hetiszoalshetis zei

Wat leuk dat jullie dat gemaakt hebben.
Ik ken het niet, wie weet ga ik het eens proberen

ari-atari zei

Komt er geen alcohol in, Karien?
Gr. Arianne

Karien zei

Jawel, dat maakt het juist lekker! Het gist zet een deel van de suiker om in alcohol en koolzuur. Hoe langer je het laat staan, hoe meer alcohol, daarom moet je proeven. Het is nooit een hoog percentage, en ik denk dat het sowieso nooit een goed idee is om meerdere glazen frisdrank achter elkaar te drinken... Ik vind het niet zo erg.