vrijdag 2 januari 2015

Zelfgemaakte cruesli

Een aantal Achterbergen is zeer gehecht aan cruesli als ontbijt. Hadden we dit vroeger zelden in huis, het is er op de een of andere manier binnengeslopen en wil er maar niet weggaan. We kopen dan zo'n heel goedkoop merk, want grappig genoeg vonden niet nader genoemde Achterbergen het huismerk van de supermarkt niet lekker, en het 'echte' merk vond ik gewoon te duur voor regelmatig gebruik.

Toen we laatst nieuwe cruesli wilden halen, bleek dat de supermarkt hem niet meer in het assortiment had. En omdat op de pakken cruesli levensgroot stond "gemaakt met 100% zonnebloemolie" (bedankt voor de waarschuwing!), pakte ik in plaats daarvan een grote zak muesli met drie soorten vlokken en bijna geen rozijnen (ook goedkoop, waarschijnlijk niet op een gezonde manier geproduceerd maar je moet toch érgens beginnen) en besloot om te proberen zelf cruesli te maken.

En dat deden we. Het is echt niet  moeilijk: de vlokken mengen met zoetmiddel naar keuze (bijv. honing, maar je kunt ook suiker oplossen in wat water) en een vetsoort zoals kokosolie of olijfolie, uitspreiden op een of twee bakplaten en een kwartiertje bakken op 160 graden in de oven. Even doorroeren en doorbakken tot het de gewenste kleur heeft. Je kunt de temperatuur hiervoor ook wat hoger zetten. Laten afkoelen en mengen met toevoegingen naar keuze, bijv. gehakte noten, zaden, rozijnen of ander gedroogd fruit.

Goedgekeurd door de Achterbergen, gaan we dit zeker vaak doen! Extra leuk omdat je kunt variëren!!

Een recept in het Nederlands vind je bijvoorbeeld hier. Hierin wordt geen honing gebruikt en de cruesli krijgt niet van die lekkere brokken. Hieronder het recept dat wij als basis liever gebruiken:

Cruesli

3 cups havermout of havervlokken - 3 el lichtbruine basterdsuiker - 1/2 tl kaneel - 1/4 tl grof zout - 1/3 cup honing (= 80 ml) - 1/4 cup olie (= 60 ml) 

Meng alles in een kom, spreid uit op twee bakplaten en bak 15 minuten op 160 graden in de oven. Roer alles door en bak nog 5 tot 15 minuten door tot het de gewenste kleur heeft. Druk evt. nog aan als je brokken wilt, laat afkoelen. Voeg na het afkoelen eventueel rozijnen, noten of kokosvlokken toe.

5 opmerkingen:

Sandra zei

Cruesli is zo lekker! Ik eet het elke dag, maar nog steeds uit een pak van de supermarkt.

Dieneke zei

Leuk recept. Dat ga ik proberen.

Anoniem zei

Even heel dom misschien maar wat is er mis met zonnebloemolie? Ik heb het in geen zeven jaar gebruikt maar heb ik iets gemist?
Cruesli is mijn kindertraumaeten.. Scherp, dus wondjes, in iets zuurs dus het beet, geen zoet erin dus echt niet lekker, en ook nog eens gewoon niet lekker. Nu beschouw ik het overigens hooguit als snack, niet als voedzaam of vullend eten.

Petra

Karien zei

Hoi Petra, goeie vraag! Ik vind het nog steeds heel lastig om precies te zeggen waarom, maar ik heb mij door mijn boeken over paleo en weston price laten overtuigen dat al die oliesoorten echt slecht zijn voor je. Alleen kokosolie, ghee en een goede olijfolie zijn geschikt om te bakken. Ik geloof dat het te maken heeft met het productieproces, maar ook met verzadigd of onverzadigde vetzuren. Misschien duik ik er nog eens in om het helemaal helder te krijgen, maar dan publiceer ik dat liever op mijn andere blog: thmopmijnmanier.blogspot.com, over gezond afvallen.

Karien zei

Inmiddels heb ik geblogd over zonnebloemolie: http://thmopmijnmanier.blogspot.nl/2015/01/over-zonnebloemolie-en-meer.html