zondag 19 april 2015

Chocoladerol met koffieroom

Het is altijd leuk om een goed recept te vinden dat sowieso al zonder gluten wordt gemaakt, veel leuker dan een recept proberen aan te passen naar glutenvrij, waarbij het in veel gevallen de smaak tekort doet.
In het boek Droomdesserten uit de serie Groot Kookboek staat dit recept. Ik moet toegeven dat het er op de foto in het boek meer als een rol uitziet dan mijn eigen foto, maar daar staat tegenover dat het voor mij de eerste keer was dat ik het maakte, en ik een beginnersfout heb gemaakt (niet lang genoeg gebakken). Toch was het resultaat ook nu al heerlijk, en durf ik het wel te plaatsen.

Chocoladerol met koffieroom

beetje kristalsuiker - 200 g pure chocola - 60 ml heet water - 1 eetlepel instantkoffie - 4 eieren, gesplitst - 100 g suiker - 1 tl heet water - 250 ml slagroom - 1 eetlepel poedersuiker - evt. koffielikeur

Verwarm de oven voor tot 180/190 graden.
Bekleed een ondiepe vorm van 25 x 30 cm met bakpapier (ik heb zo'n vorm die bestaat uit vier zijkanten die je tot de gewenste grootte kunt uittrekken, ideaal. Je zet hem los op de bakplaat en door het bakpapier gaat het deeg er niet aan de zijkanten onderdoor). Leg een stuk bakpapier van dezelfde grootte op het aandracht en bestrooi dat gelijkmatig met de kristalsuiker.
Doe de chocola, het water en de helft van de instantkoffie in een kom en smelt dat au bain marie tot een gelijkmatige massa.
Klop in een kom de vier eierdooiers met de 100 g suiker tot een dikke, romige massa. Schep het eiermengsel door het warme chocolademengsel.
Klop in een andere kom de eiwitten tot er zachte pieken ontstaan. Niet te lang doorkloppen, want dan mengt het minder goed. Schep dit in twee gedeelten ook door het beslag. 
Giet het beslag in de vorm en zorg dat het één gelijkmatige laag is. Zet dit 10 minuten in de oven (bij mij moet het dus langer, de bovenkant was nog wel erg vochtig). 
Stort de cake op het besuikerde papier (dat klinkt makkelijker dan het is, uiteindelijk heb ik het zo gedaan: ik heb de bovenkant van de cake met de suiker bestrooid, het bakpapier erop gelegd en toen het geheel omgedraaid), haal het bakpapier eraf. Snijd evt. de knapperige randen weg (die had ik zelf niet) en dek het gebak af met een theedoek. Laat afkoelen.
Los de resterende koffie op in de theelepel heet water. Voeg evt. wat koffielikeur toe (deed ik niet) en voeg de slagroom toe. Klop stijf. Bestrijk de cake met het slagroommengsel, en rol de cake daarna op met gebruikmaking van het besuikerde papier als geleider. Laat nog een poosje extra afkoelen in de koelkast (daarvan wordt het deeg echt lekkerder).

5 opmerkingen:

wilma zei

maak het hier ook. Ik bestrooi het met icing ssugar(poedersuiker). Om het om te draaien bestrooien we een theedoek met poedersuiker. Rollen de doek met cake op en las de vulling klaar is , rollen we de cake terug,vullen en terug rollen. Meestal wrap ik het op met de theedoek dat het goed afkelt en opgerold blijft. \bij mij wil het el eens iets terug rollen.
Wel erg lekker, he?
Groet, Wilma

Karien zei

Da's een goeie tip Wilma, dank je wel! Hij brak inderdaad door bij het oprollen na het afkoelen. Volgende keer gebruik ik jouw methode.

hetis zoalshetis zei

Ziet er goed uit Karien.

roos zei

Hoe is het ?

Karien zei

@Roos, hoe het is? Volop genieten van mijn leven. Ik denk vaak aan het blog, maar het wordt lastig om dingen aan het blog toe te vertrouwen. Het komt toch te dicht op de huid van het gezin, en voor alleen onbenulligheden ontbreekt het aan blogzin. Misschien moet ik er maar een eind aan breien...