dinsdag 14 april 2015

Tjiftjaf

De jongste Achterberg ging vandaag op excursie in de natuur ergens in de buurt. Ik mocht mee (want zo'n grote auto is best handig bij zo'n excursie!), maar dat was geen straf met dit mooie weer. Bij één van de opdrachten moesten de kinderen een blinddoek voordoen en luisteren naar de vogeltjes in de griend. Vooral de tjiftjaf nestelt daar en zingt zijn hoogste lied. Nu had ik misschien wel eens van de tjiftjaf gehoord, maar me nooit afgevraagd of die wellicht bij ons in de buurt voor zou komen. Het was zeker leuk om het geluid te horen, deze vogel zegt steeds zijn eigen naam (met een beetje fantasie).

Thuisgekomen deed ik de schuifpui open, en daar was het geluid weer: tjif tjaf tjif tjaf. Bleken ze gewoon in onze tuin te zitten...
Nu weet ik in elk geval wel welke vogel dat geluid maakt!

5 opmerkingen:

Jolanda zei

Ha dat is leuk. Van de week kwam ik erachter dat dat geluid wat ik steeds weer hoorde bij de tjiftjaf hoorde! Wist ik ook niet.
Trouwens wel veel fantasie nodig vind ik zelf...

Spaarmoeder! zei

Nooit te oud om te leren!

Hinke Braam zei

Ik hoorde hem vandaag voor het eerst weer, dit jaar. Meestal komen ze eind april weer, dus ze zijn vroeg..

ღ Haal adem! zei

Echt waar?
Ik ga toch eens vogelgeluiden opzoeken op het Internet. Vinkjes en mezen herken ik wel maar hoe zou die tjiftjaf van jou klinken ...

astrid zei

Kinderen vinden dat geweldig, ze onthouden het echt voor altijd denk ik. Net als de kievit en de grutto en de koekkoek. En ik vind eerlijk gezegd dat de tjiftjaf zijn naam meestal best netjes zegt;-))