woensdag 27 mei 2015

Schrijven met een ganzenveer

Vanmiddag maakte ik met een paar Achterbergen een wandeling langs de rivier achter ons huis. Het was vloed, en het hele strandje waar we een paar dagen geleden nog van de zon genoten, was verdwenen onder water. Raar maar waar, zover landinwaarts is er nog steeds eb en vloed!

Bij de rivier komen de ganzen ook graag, en dat is te merken ook! Je moet goed uitkijken waar je loopt, en overal liggen veren. De Achterbergen namen vandaag een aantal veren mee, daar hebben we thuis pennen van gesneden. Op internet kun je vinden hoe je dat doet, met plaatjes, maar als je weet hoe een vulpen eruit ziet, kun je het ook zonder extra uitleg proberen:

Houd de ganzenveer een tijdje in kokendheet water, zodat hij wat zachter wordt. Snijd het uiteinde met een zéér scherp mes schuin af, en maak een insnede voor de inkt, vanaf zo'n 8 mm voor het uiteinde naar buiten toe. Snijd dan de zijkanten mooi schuin weg.

Wij hadden, ondanks een pas geslepen keukenmesje, toch niet echt het juiste gereedschap, ik denk dat het daardoor komt dat de punten toch een beetje uit elkaar staan, waardoor je "dubbele letters" krijgt, maar dat is juist ook mooi. En één pen kreeg een bredere punt, waardoor hij breed schrijft. Ook mooi.
We schreven met Oost-Indische inkt, die hadden we al meer dan twintig jaar in huis...

2 opmerkingen:

Jedidja zei

Gaaf! Zou Ralph ook leuk vinden!

Clarien Cornelisse zei

Haha wat leuk! Past helemaal in mijn streven naar zelfvoorzienend zijn en alles zelf maken. Ik ga het geheid ook een keer proberen!